De Hovawart

 

hovawart1

 

 

De Hovawart is een Duitse erfhond. Het is een ras dat al eeuwen oud is en vooral gefokt op bruikbaarheid. Hij komt voor in drie kleurslagen. Zelf heb ik twee blonde honden en een zwarte hond.

 

PB175199.JPG

 

Wesyah Arwen van de Vier Heulen (blond), haar dochter Ajente van Elderens’ Hof (zwart) en de dochter van Ajente, Gayannah van Elderens’ Hof (blond).

 

Arwen, Basco en Ajente origineel - kopie (2).jpg

 

De meest voorkomende kleur is zwart-blond. Het is een vrij grote hond, schofthoogte gemiddeld tussen de 60 en 68 cm., die met veel liefde maar wel consequent moet worden opgevoed. Deze hond is zelfstandig en onafhankelijk en niet geschikt voor iemand die geen ervaring heeft met honden. Voor mensen met ervaring en veel hondenliefde is het een fantastische hond. Hij zal echt je makker worden. Het is een Duitse erfhond. Je ziet het al in de naam, Hovawart, waarin je het woord hofwachter herkend. Ze zullen hun eigen mensen en terrein dan ook bewaken, maar je moet hem hierin begeleiden. Het is verstandig hem vanaf het begin te wennen aan veel verschillende situaties. Veel contact met verschillende mensen en dieren zijn nodig voor een goede ontwikkeling.

 

 

P7150801.JPG

 

                 

 

Zoals met alle honden moet men ook een Hovawart niet alleen laten met kinderen en moet men er ook op letten dat kinderen geen vreemde dingen doen bij de hond. Mijn ervaring is echter dat de Hovawart heel vriendelijk is met kinderen en graag bij ze in de buurt is. Hij heeft wel de neiging om te beschermen, dit is iets waar men rekening mee moet houden.

 

 

P7130795.JPG

 

Mijn Hovawarts zijn dol op mensen. Zij zullen bekenden dan ook uitbundig begroeten. Is dit ceremonieel echter achter de rug dan zullen ze zich rustig terugtrekken en zich niet meer opdringen. Het is over het algemeen een rustige hond, die echter wel waaks is. Dit manifesteert zich het sterkst als ze buiten zijn. Binnen blaffen ze niet veel. Het is ook een echte buitenhond, waarbij ze wel een voorkeur hebben voor wat koelere temperaturen, zeker de zwarte kleurslag. Sneeuw is heel erg favoriet.

 

 

      P3131822.JPG

 

Deze honden zijn niet geschikt voor een flatje, er moet minstens een tuin aanwezig zijn. Buiten de dagelijkse wandelingen is het voor de hond ook leuk om samen met de baas een sport te beoefenen. Met mijn honden doe ik behendigheid, maar ook andere sporten als speuren, IPO, reddingshonden, Breitnersport en andere sporten zijn een echte aanrader. Doe dit echter wel onder goede begeleiding. Ook met fietsen doe je hen een groot plezier.

 

Arwenklein IMG_0145 IMG_0152

 

Arwen als pup, Ajente als pup en hieronder Gayannah op de leeftijd van bijna 1 jaar.

 

 

PB275244 1.jpg

            

 

Zelf ben ik lid van Hovawart Vrienden Nederland. Hier worden veel dingen georganiseerd, zoals wandeltochten en wedstrijden. Ook worden hier gedragstesten afgenomen. De eerste gedragstest wordt afgenomen als de puppy’s nog bij hun moeder zijn. Later volgen er nog enkele. Dit vind ik zelf heel belangrijk. Je wilt toch weten hoe je hond is en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Een Hovawart kan tussen de 12 en 14 jaar oud worden, dus het is wel fijn als deze jaren in goede harmonie tussen baas en hond verlopen.

 

 

hovawart2

 

 

Ik ga met mijn Hovawarts ook naar tentoonstellingen. Nadat Arwen in 2003 de mooiste teef van de club was geworden heb ik verschillende tentoonstellingen bezocht. De resultaten waren zeer goed. 4 maal CAC, waarvan 3 met CACIB en 1 maal BOB, en 2 maal reserve CAC, waarvan 1 met reserve CACIB. Ze is Nederlands Kampioen geworden. Haar 4 CAC’s en haar 2 reserve CAC’s heeft ze onder 6 verschillende keurmeesters uit 5 verschillende landen behaald. Ik ben dan ook erg trots op haar.

 

 

P5292065.JPG

 

    

Haar dochter Ajente is in haar voetsporen getreden. Zij is ook Nederlands Kampioen.

 

 

P7150802.JPG

 

En Gayannah is in 2011 Jeugdkampioen geworden bij de Hovawartvrienden.

 

P9065038.JPG

 

Maar zij is ook Nederlands Jeugdkampioen en in navolging van haar moeder en oma is zij nu ook Nederlands Kampioen

 

 

Mocht u geďnteresseerd zijn in een pup dan kunt u altijd contact met mij opnemen via mijn e-mail of mij even bellen.