BASSET ARTÉSIEN NORMAND

 

 

 

 PA253219.JPG

 

Bij ons woonden ook 3 zeer vrolijke en zeer eigenwijze Bassets Artésien Normand. De naam van de oudste is Trifin-Lezou du Coup de Fouet. Zij is in 2013 overleden.

 

P5252003 - kopie.JPG

 

Haar dochter heet Cillou van Elderens’ Hof en haar kleindochter Fibelotte van Elderens’ Hof.

 

PA075155.JPG

 

 

De Franse Basset, zoals hij ook wel genoemd wordt, is een Franse jachthond die tot de brakken behoort. Ook dit is al een oud ras. Het is een laagbenige hond met een lange rug en lange oren. Niet dat hij die gebruikt om te gehoorzamen, dat is beneden zijn stand. De Basset is er namelijk van overtuigd dat het leven heerlijk is en dat iedereen dol op hem is. Het is een hond om verliefd op te worden, hij vrolijkt je altijd weer op en maakt je aan het lachen.

 

P9261280.JPG

 

 

Als hij je medelijden wil, kost het hem geen moeite om die op te wekken. Een blik in die trieste ogen en je smelt. Maar vergis je niet, het is een eigenzinnige hond met een sterke wil. Je moet heel consequent met hem zijn, hoe moeilijk dat ook is. Mij lukt het in ieder geval niet altijd.

 

PA023071.JPG

 

Het is een fijne huisgenoot, maar het is wel verstandig om met hem op gehoorzaamheidstraining te gaan. Ik zit nu zelfs met de twee oudsten op G&G en het gaat  best goed. Men moet er wel voor zorgen dat zijn rug niet overbelast wordt. Traplopen of behendigheid is niet echt aan te raden voor dit ras. Omdat het een jachthond is, is ook een jachttraining een mogelijkheid. Via de rashondenvereniging van de Basset Artésien Normand is hierover veel informatie te verkrijgen.

 

P8300994.JPG

 

 

Zelf ben ik ook lid van deze vereniging. Er worden onder andere leuke wandelingen en kampioenschappen georganiseerd en men kan er veel over deze hond vertellen. Tijdens zo’n wandeling is het een fantastisch gezicht om tientallen van die staartjes omhoog te zien steken. Het is enthousiasme in het kwadraat.

 

 

KijkenTrifin

 

 

 

De Basset is heel erg graag in gezelschap. Mensen, honden, het maakt hem niet uit. Zolang hij maar gezelschap heeft. Het is ook een erg kindvriendelijke hond. Dat is tenminste mijn ervaring. De leeftijd doet er niet toe. Jong, ouder, als er maar te spelen is en als hij maar aandacht krijgt. Ook hier geldt weer dat men jongere kinderen niet alleen moet laten met de hond. Hoe vriendelijk ook, als er aan die lange oren getrokken wordt zal zelfs de Basset dit niet leuk vinden.

 

P1101742.JPG

 

 

 

Kinderen vinden hem heel leuk. Zijn enthousiasme en uiterlijk zijn hier waarschijnlijk debet aan. Verder is de Basset dol op water. Kleine plasjes, grote plassen, het kan hem niet nat genoeg zijn. Modder of geen modder maakt hem ook al niet uit, alleen als hij schoongemaakt moet worden is dat water ineens niet meer zo leuk.

 

 

P8301016.JPG

 

De Basset is van oorsprong een meutehond. Dat is te merken in zijn omgang met andere honden, het is een zeer sociale hond die zich echt als hond gedraagt naar andere honden toe.

 

PA305176.JPG

 

Hij weet zijn plaats. Zolang als ik mijn Bassetten heb hebben ze nog nooit een probleem met een andere hond gehad, laat staan gevochten.

 

image017

 

 

Kortom, het is een fantastische hond. Aangenaam gezelschap die zeker voor een vrolijke noot zorgt in uw leven.

 

PB175206.JPG

 

Fibelotte is in 2014 in Goes Nederlands Kampioen geworden.

 

P5057697.JPG

 

Mocht u belangstelling hebben dan kunt u me mailen op mijn mailadres of telefonisch contact opnemen.

 

Cillou met bal